Quantcast
Channel: Margit Vea
Viewing all articles
Browse latest Browse all 145

Debatten om overvekt og fedme

$
0
0

Debatten på NRK 15 september handlet om overvekt og fedme. Det var intet nytt fra verken myndighetenes representanter, eller ernæringsekspertene i hvordan møte de store utfordringene knyttet til overvekt og fedme i landet vårt.

Nordmenn har det laveste sukkerforbruket i Norden, men er likevel tyngst. 70 % av alle voksne i Norge er overvektige/ fete, 23 % har fedme og økningen har pågått over flere år. Sukkeravgift, grensehandel, og BMI ble debattert. Det interessante spørsmålet er hvorfor vi er tyngst i Norden, vi som får i oss mindre sukker enn innbyggerne i våre naboland?

Verdensmestere i å drikke Pepsi Max

Debattantene hadde tro på en befolkning som drakk mer Pepsi Max enn brus med sukker. Det er vi allerede svært dyktige til. Med et forbruk på 150 millioner liter i året er vi verdensmestere i å drikke Pepsi Max. Ja vi elsker PEPSI MAX som den strider frem i butikkhyllene, nærmest utgangen, som en av ekspertene snakket så varmt om i Debatten. Hvorfor går vi da ikke ned i vekt? Har de forsket på  problemstillingen om de som går over til Pepsi Max blir tynnere? Høyres representant mener det er en god idé å gjøre Pepsi Max og annen lettbrus rimeligere – noe som vil være en gullgruve for lettbrusindustrien som allerede tjener rått på lettbrussalget her til lands, og det på bekostning av den norske befolkningens helse. Les gjerne min kronikk om kunstig søtstoff, som også ligger ute på Harvest Magazine. Siden 2000 har vi halvert sukkerforbruket, men som allerede nevnt: vi går likevel opp i vekt!

Det ble også nevnt at vi lever lengre på tross av at vi er blitt fetere. Det ble ikke nevnt hvor mye medikamenter vi bruker, hvordan det står til med livskvaliteten. Det gjelder ikke kun de som er overvektige, for hvor mange av oss, fete eller tynne, sliter ikke med kronisk sykdom? Hver tiende person i Norge er uføretrygdet, 10 % av befolkningen i arbeidsfør alder. Ikke alle blir uføre på grunn av fedme.

Møter motstand fra industrien

Bygge kostholdsvaner ble nevnt, og da var sukkeravgift et av tiltakene, i tillegg til å veiing og måling av både voksne og barn. Overvekt og kronisk sykdom er et samfunnsskapt problem, et symptom på ubalanse i økosystemene. Det er ultraprossesert og død mat/produkter som ødelegger menneskers tarmflora, mikrobiom, noe som igjen påvirker både vekten og helsen. Det er sprøytemidler og andre toksiner i mat og drikke. Det er konserveringsmidler som tilsettes mat og drikke som skal ha «evig» liv, og som tar livet av de gode bakteriene som blant annet hjelper oss å holde vekten (se linker nederst i saken). Dette snakker de ikke om på Debatten på NRK. De snakker heller ikke om hva våre forfedre gjorde før, da vi ikke veide for mye.

Det ble påpekt i Debatten at vi spiser for lite frukt, grønt, fisk og grove kornprodukter, men noe av problemet er nettop brød, selv det som er bakt av grove kornprodukter da også det inneholder mange tilsetningsstoffer som ødelegger tarmfloraen og bidrar til overvekt. En av debattantene påpekte hvor lite flinke vi er til å redusere mettet fett. Hun har, som mange andre i helsedepartementet og folkehelseinstituttet, ikke fått med seg at det ikke er mettet fett som er problemet. Ernæringseksperter, spesialister, professorer,  leger og politikerene som stiller til debatt på NRK er ikke oppdatert på forskningen om fett. De bør derimot vende blikket mot ultraprossesert mat og karbohydrater, det er større sannsynlighet for at det er det, og ikke mettet fett, som er årsaken til fedmeepidemien.

Kunnskap om råvarer og ferdigheter innen matlaging

Med hensyn til økt sukkeravgift møter myndighetene massiv motstand fra industrien, noe fra befolkningen også. Gratis skolemat ble også nevnt som et effektfullt tiltak som har vist gode resultater fra andre land, og det har vi vel debattert her til lands i flere tiår. Hva med å øke avgiften på den «nye» junkmaten», ultraprossesert mat? Øk avgiften på produkter med konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer som skaper kaos i tarmene til befolkningen, samt mat det er brukt giftige sprøytemidler på. Reduser avgiften på rene råvarer, og reduser avgiften på økologisk mat.

Vedrørende veiing av voksne og barn, utregning av BMI, som noen mener er utrolig viktig, – er det ikke bedre å bruke sunn fornuft? Ser personen eller barnet sunt ut? Har vedkommende tung kroppsvekt, muskler eller er det overvektig? Hva med å stille spørsmål om hva barnet eller den voksne selv spiser? Er det mye sukker og godteri? Mye ferdigmat? Vet de hvordan de lager middag? Og tenk om helsestasjonen, eller slankeklinikkene kunne tilbudt matkurs for de som sliter med å gå nedi vekt? Hva om de som arbeider helsevesenet og skolevesenet også tilbys å øke råvarekompetansen, samt øker ferdighetene sine i matlagning?

Store deler av befolkningen er fremmedgjort overfor rene og naturlige råvarer, og vet ikke hvordan de skal lage mat verken til seg selv eller barna. Jeg har møtt mange. Med veiing og måling objektifiserer vi mennesker. Mennesker som kommer inn døren på helsestasjonen eller legesenteret er subjekter, og kan ta grep om eget liv. Så må samfunnet på best mulig måte legge til rette for at mennesker får muligheten til å ta ansvar for egen helse. Da er kunnskap om råvarer og ferdigheter innen matlaging viktig. Kunnskap gir makt, også forbrukermakt.

Noen linker vedr. tarmbakterier og overvekt (finnes helt sikkert nyere forskning også på dette):

  1. Probiotika kan bidra til forbrenning av magefettet.:http://www.livescience.com/24917-probiotics-burn-fat.html
  2. Gode tarmbakterier kan gi økt vekttap.: http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2014/01/17/probiotics-weight-management.aspx
  3. Probiotika er gunstig ved insulinresistens og metabolsk syndrom.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/06/probiotics-bacteria-gut-digestive-health-immune-system.aspx
  1. Forgiftning fra tarmbakteriene kan gjøre oss fete:
    http://forskning.no/bakterier-overvekt/2013/03/fet-og-forgiftet
  2. Bruk av probiotika og prebiotika er i utvikling som kosttilskuddstrategier mot overvekt.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263193/
  3. Ulike arter av bakterier synes å ha ulik effekt på appetitt og metabolisme.
    https://chriskresser.com/a-healthy-gut-is-the-hidden-key-to-weight-loss/
  1. Nyfødtes tarmflora påvirker hvor fort barna legger på seg. http://www.dn.no/d2/2015/02/26/2112/Helse/buktalerne
  2. Dårlig tarmflora etter antibiotikabehandling kan gi fedme:http://forskning.no/bakterier-immunforsvaret-sykdommer/2011/11/forgiftet-innenfra
  3. Studier viser at noen bakterier forårsaker fedme og andre bakterier beskytter mot det.:https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/is-gut-bacteria-making-you-fat
  4. Probiotika bekjemper effektene av overspising.
    http://www.express.co.uk/life-style/health/623994/bad-bacteria-encourages-weight-gain
  1. Daglig inntak av melkesyrebakterie kan muligens forhindre overvekt.
    http://forskning.no/bakterier-overvekt/2011/05/god-mageflora-mot-overvekt
  1. Probiotika reduserte blodsukkernivået hos rotter 30%. http://www.medicalnewstoday.com/articles/288813.php
  2. Probiotika kan fremme vekttap hos gastric bypass-pasienter. http://altmedicine.about.com/od/aznaturalremedyindex/a/probiotics_weight_loss.htm
  3. Tarmfloraen er forskjellig hos tynne og tykke: http://forskning.no/bakterier-overvekt/2013/03/fet-og-forgiftet

Viewing all articles
Browse latest Browse all 145